De essentie van afbouwen in de praktijk (2024)

donderdag 7 november 2024 | De ReeHorst, Ede en online

Een transdiagnostische en multidisciplinaire benadering

  • Inhoud
  • Programma
  • Sprekers
  • Accreditatie
  • Kosten en inschrijven

In een tijd waarin de complexiteit van psychische aandoeningen en de behandeling ervan steeds meer aandacht krijgt, staat het afbouwen van psychofarmaca centraal in een verantwoorde en effectieve patiëntenzorg. Het symposium De essentie van afbouwen in de praktijk: een transdiagnostische en multidisciplinaire benadering biedt een unieke kans om je te verdiepen in dit onderwerp. Onder leiding van vooraanstaande experts, prof.dr. Christiaan Vinkers en prof.dr. Iris Sommer, worden de nieuwste inzichten en praktische benaderingen voor het afbouwen van psychofarmaca gedeeld.

Met de groeiende aandacht voor de langetermijneffecten van psychofarmaca en de wens van veel patiënten om deze af te bouwen, is er een dringende behoefte aan duidelijke, evidence-based richtlijnen en best practices. We brengen op dit symposium professionals uit verschillende disciplines samen zodat je de juiste kennis en vaardigheden krijgt die die nodig zijn om patiënten effectief te ondersteunen bij het afbouwen van medicatie.

Na het symposium ga je naar huis met:

  • een diepgaand begrip van de complexiteit van het afbouwproces en de impact ervan op patiënten;
  • concrete tools en technieken om het afbouwproces in de praktijk te implementeren en te begeleiden;
  • een versterkt netwerk van professionals voor intercollegiaal overleg en samenwerking op het gebied van afbouwen;
  • kennis over een transdiagnostische en multidisciplinaire benadering van afbouwen, die rekening houdt met de individuele behoeften van de patiënt.

Dit symposium is voor psychiaters, verpleegkundig specialisten, voorschrijvers van psychofarmaca, huisartsen, psychologen, en iedereen die betrokken is bij de zorg voor patiënten die psychofarmaca gebruiken. Met speciale tarieven voor ervaringsdeskundigen die online willen deelnemen, streven we ernaar een inclusieve leeromgeving te creëren die de dialoog en samenwerking tussen alle betrokkenen bevordert.

Mis deze kans niet om aan de voorhoede te staan van een belangrijke verschuiving in de geestelijke gezondheidszorg. Schrijf je nu in en zet een stap voorwaarts in je professionele ontwikkeling, terwijl je bijdraagt aan een veiligere en effectievere zorg voor jepatiënten.

09.30 uur

Ontvangst en registratie

10.00 uur

Inleiding en welkomstwoord door de dagvoorzitters
Prof.dr. Christiaan Vinkers en prof.dr. Iris Sommer

10.15 uur

Afbouwen van benzodiazepines en opioïden
Prof.dr. Arnt Schellekens

Afbouwen van medicatie met verslavende eigenschappen vormt een extra uitdaging. Naast het risico op recidief van symptomen die door de medicatie werden onderdrukt, hevige ontwenning en andere mogelijke complicaties zoals een onttrekkingsdelier, speelt ook de verslaving zelf een rol. Verslaving vergroot immers het risico op terugval in het gebruik van na het afbouwen, zoals bijvoorbeeld het geval kan zijn bij benzodiazepinen en opioïden. Het afbouwen van deze middelen vraagt daarom om een goede begeleiding, waarin verschillende afbouwstrategieën kunnen worden gevolgd. In deze lezing krijg je praktische tips over het afbouwen van benzodiazepinen en opioïden, met daarbij de wetenschappelijke onderbouwing.

11.00 uur

Pauze

11.30 uur

Afbouwen van antipsychotica na remissie van een eerste psychose: de resultaten van de HAMLETT-studie
Prof.dr. Iris Sommer

12.30 uur

Lunchpauze

13.15

Workshopronde

Workshop 1 Patiënten- en naastenperspectief
Monique van den Eijnden

  • Alleen geschikt voor deelname op locatie

Workshop 2 Antipsychotica afbouwen: hoe pak je dat aan?
Dr. Shiral Gangadin

  • Alleen geschikt voor deelname op locatie

Antipsychotica zijn de gouden standaard in het behandelen van psychose en om die reden worden ze in veel richtlijnen aangeraden voor de langetermijnpreventie van een psychotische terugval. Toch hebben veel mensen last van de bijwerkingen van antipsychotica, waardoor de vraag opkomt: “(Wanneer) kan ik stoppen met de medicatie?”

Tijdens de workshop gaan we het gesprek aan over afbouwen. Wanneer doe je dat? Hoe begin je daaraan? Waar kan je rekening mee houden? Het HAMLETT-onderzoek heeft ons al veel geleerd over medicatie afbouwen, en dat willen we graag met jullie delen.

Workshop 3 Programmaonderdeel in voorbereiding
Kirsten Fransen en Mirjam van Zon

  • Alleen geschikt voor deelname op locatie

Workshop 4 Er zijn meerdere wegen naar abstinentie
Drs. Erik Paling en Stijn Veldman

  • Alleen geschikt voor online deelname

In deze workshop bespreken we wat er voor nodig is om benzodiazepines af te bouwen in de klinische praktijk. We zullen ingaan op de indicatie voor een afbouw, de voorbereiding op een afbouwen, en de verschillende afbouwstrategieën. Aan de hand van casussen passeren de volgende onderwerpen de revue: risicofactoren en de preventie van verslaving, aanleren van een gezonde coping, afbouwschema’s, ontwenningsklachten, rotatie naar langwerkende preparaten, en afbouw met flumazenil. Er is gelegenheid om vragen te stellen en eigen casussen in te brengen.

14.45 uur

Pauze

15.15 uur

De kunst van het afbouwen van antidepressiva
Prof.dr. Christiaan Vinkers

In deze lezing worden belangrijke vragen behandelt zoals wie kan afbouwen, wanneer en hoe. Belangrijke inzichten omvatten het identificeren van geschikte kandidaten voor afbouw, het juiste tijdstip voor afbouw en de strategieën en praktische handvatten voor een succesvolle afbouw.

16.00 uur

Persoonlijk herstel bij deelnemers van de HAMLETT-studie 2 jaar na een eerste psychose
Prof.dr. Nynke Boonstra en drs. Bram-Sieben Rosema

Als onderdeel van de HAMLETT-studie zijn 31 deelnemers 2 jaar na remissie van een eerste psychose geïnterviewd middels een semigestructureerd interview gebaseerd op het CHIME (Connectedness, Hope, Identity, Meaning, Empowerment) framework. Na kwalitatieve analyse kwamen verschillende thema’s aan bod, die in deze voordracht zullen worden besproken.

16.45 uur

Afsluiting door de dagvoorzitters
Prof.dr. Christiaan Vinkers en prof.dr. Iris Sommer

17.00 uur

Einde symposium

De essentie van afbouwen in de praktijk (1)

Prof.dr. Iris Sommer (dagvoorzitter)
is psychiater en hoogleraar Psychiatrie bij het UMC Groningen. Ze is oprichter van de Voices Clinic in Utrecht en een van de initiatiefnemers van het Discourse in Psychosis Consortium. Ze heeft leiding gehad over verschillende onderzoeksprojecten aangaande de behandeling van vrouwen met psychoses en het verbeteren van voeding en microbioom van psychiatrische patiënten. Voor dat laatste project ontving ze in 2020 de Jubileumprijs van de Hersenstichting. In 2021 werd ze benoemd tot Distinguished Fellow bij het NIAS en in 2022 won ze de Huibregtsenprijs. In 2024 ontving ze een ERC Synergy Grant en vanaf april 2024 zal ze president zijn van de Schizophrenia International Research Society (SIRS). Iris is daarnaast auteur van populair-wetenschappelijke boeken die vertaald zijn in verschillende talen.

De essentie van afbouwen in de praktijk (2)

Prof.dr. Christiaan Vinkers (dagvoorzitter)
is psychiater en hoogleraar Stress en veerkracht bij het Amsterdam UMC. Hij is lid van de Raad Medische Wetenschappen van de KNAW. Eerder schreef hij samen met Roeland Vis Hoe zit het nu echt met antidepressiva, en recentelijk verscheen onder zijn naam het boek In de ban van burn-out. Hij is mede-oprichter van de Afbouwpoli bij GGZ InGeest, en betrokken bij onderzoek naar het afbouwen van antidepressiva.

De essentie van afbouwen in de praktijk (3)

Prof.dr. Nynke Boonstra
is samen met Bram-Sieben Rosema trekker van het workpackage Personal Recovery binnen de HAMLETT-studie. Nynke is werkzaam als hoogleraar Verpleegkunde in de ggz bij het UMC Utrecht, als lector Zorg en innovatie in de psychiatrie aan NHL Stenden hogeschool en als verpleegkundig specialist ggz en directeur Zorg bij KieN.

De essentie van afbouwen in de praktijk (4)

Monique van den Eijnden
is beleidsadviseur en projectmedewerker bij team Kennis, Innovatie en Onderzoek, Mind Platform in Amersfoort.

De essentie van afbouwen in de praktijk (5)

Kirsten Fransen
is verpleegkundig specialist bij de Afbouwpoli van GGZ inGeest.

De essentie van afbouwen in de praktijk (6)

Dr. Shiral Gangadin
werkt als postdoctoraal onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen op de afdeling Psychiatrie. Hij is werkzaam voor het HAMLETT-onderzoek, een groot landelijk onderzoek naar het vervroegd afbouwen van antipsychotica na een eerste psychose.

De essentie van afbouwen in de praktijk (7)

Drs. Erik Paling
is verslavingsarts KNMG bij Brijder Verslavingszorg te Alphen aan den Rijn (onderdeel van Parnassia). Erik werkt sinds 2004 in de verslavingszorg en verricht sinds 2011 onderzoek naar ontgifting van benzodiazepinen door middel van flumazenil. Hij heeft veel ervaring met het behandelen van benzodiazepinen-verslaafden en geeft regelmatig lezingen hierover.

De essentie van afbouwen in de praktijk (8)

Drs. Bram-Sieben Rosema
is onderzoeksmedewerker en ervaringsdeskundige HAMLETT, workpackage Personal Recovery bij het UMC Groningen, standplaats het UMC Utrecht. Ook is hij vrijwilliger voor Anoiksis, een patiëntenvereniging voor mensen met een psychose.

De essentie van afbouwen in de praktijk (9)

Prof.dr. Arnt Schellekens
is psychiater en hoogleraar Psychiatrie en verslaving bij de afdeling Psychiatrie van het Radboudumc in Nijmegen.

De essentie van afbouwen in de praktijk (10)

Stijn Veldman
werkt sinds 2022 als arts in de verslavingszorg bij Novadic-Kentron te Vught. Verder is Stijn bezig met een promotietraject waarin hij zich focust op de behandeling van patiënten met gecombineerd chronische pijn en een stoornis in het gebruik van opioïden.

De essentie van afbouwen in de praktijk (11)

Mirjam van Zon
is verpleegkundig specialist bij de Afbouwpoli van GGZ inGeest.

Voor dit symposium wordt accreditatie aangevraagd voor

  • Psychiaters bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP);*
  • Klinisch (neuro)psychologen door het Accreditatiebureau FGzPt;
  • Eerstelijnspsychologen bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP);
  • Verpleegkundig specialisten bij het Verpleegkundig Specialisten Register (VSR).

Mocht je vereniging hierboven niet vermeld zijn, neem dan contact met ons op.

Let op: om voor accreditatie in aanmerking te komen dienen online deelnemers het gehele programma live te volgen op 7 november. Achteraf terugkijken is niet mogelijk.

*Alle relevante programma’s van Boom Psychologie & Psychiatrie Academy zijn geaccrediteerd door de NVvP daar een instellingsaccreditatie is erkend.

** Volgens de accreditatieregeling mogen artsen per herregistratieperiode maximaal 25% geaccrediteerde nascholing buiten het eigen vakgebied volgen.

Kosten

Het inschrijfgeld bedraagt €355,-.

Bij inschrijving voor 9 september 2024 profiteer je van een aantrekkelijke vroegboekprijs van €295,-.

A(N)IOSsen, PIOG’s en voltijdstudenten betalen €215,- (met een verklaring van de opleider).

Heb je geen accreditatie of certificaat nodig? Dan betaal je slechts €249,-.

Ervaringsdeskundigen kunnen online deelnemen aan het symposium voor €99,-.

Inschrijven donderdag 7 november 2024

Wil je het symposium op locatie of online bijwonen op donderdag 7 november 2024, schrijf je dan hierin.

Let op: online deelnemers dienen het gehele programma live te volgen. Achteraf terugkijken is niet mogelijk.

Annulering

Wij bieden iedereen die zich heeft ingeschreven de mogelijkheid zich te laten vervangen door een collega. Bij inschrijving voor een hybride evenement kun je de inschrijving tot 5 werkdagen voor het evenement om laten zetten van fysiek naar online. Bekijkhieronze algemene voorwaarden.

Bekijk onze FAQ

Voor wie?

Dit congres is bedoeld voor psychiaters, psychologen, verpleegkundig specialisten en a(n)iossen. Ook voorschrijvers van psychofarmaca zijn van harte welkom. Er is een speciaal tarief van €99,- voor ervaringsdeskundigen die online willen deelnemen. Andere geïnteresseerde professionals zijn ook van harte welkom.

De essentie van afbouwen in de praktijk (2024)
Top Articles
How to play Fortnite’s new Among Us-style “Imposters” game mode (Full Guide)
How to Play Impostors Mode in Fortnite
Mickey Moniak Walk Up Song
Edina Omni Portal
Faint Citrine Lost Ark
Roblox Developers’ Journal
Calamity Hallowed Ore
27 Places With The Absolute Best Pizza In NYC
Day Octopus | Hawaii Marine Life
Tokioof
Wisconsin Women's Volleyball Team Leaked Pictures
Aspen.sprout Forum
Transfer Credits Uncc
Becu Turbotax Discount Code
Illinois Gun Shows 2022
Apne Tv Co Com
Gdp E124
Craigslist Free Stuff Merced Ca
Kylie And Stassie Kissing: A Deep Dive Into Their Friendship And Moments
Fraction Button On Ti-84 Plus Ce
10 Fun Things to Do in Elk Grove, CA | Explore Elk Grove
Milanka Kudel Telegram
Lola Bunny R34 Gif
eHerkenning (eID) | KPN Zakelijk
Universal Stone Llc - Slab Warehouse & Fabrication
Putin advierte que si se permite a Ucrania usar misiles de largo alcance, los países de la OTAN estarán en guerra con Rusia - BBC News Mundo
Cain Toyota Vehicles
Jordan Poyer Wiki
Obituaries Milwaukee Journal Sentinel
Mandy Rose - WWE News, Rumors, & Updates
Pawn Shop Moline Il
Ou Football Brainiacs
Access a Shared Resource | Computing for Arts + Sciences
Ascensionpress Com Login
Miller Plonka Obituaries
Maths Open Ref
Revelry Room Seattle
Purdue Timeforge
Wake County Court Records | NorthCarolinaCourtRecords.us
Beaver Saddle Ark
THE 10 BEST Yoga Retreats in Konstanz for September 2024
Santa Cruz California Craigslist
The 38 Best Restaurants in Montreal
Oppenheimer Showtimes Near B&B Theatres Liberty Cinema 12
LoL Lore: Die Story von Caitlyn, dem Sheriff von Piltover
Pgecom
Deezy Jamaican Food
VerTRIO Comfort MHR 1800 - 3 Standen Elektrische Kachel - Hoog Capaciteit Carbon... | bol
Dineren en overnachten in Boutique Hotel The Church in Arnhem - Priya Loves Food & Travel
Identogo Manahawkin
Houston Primary Care Byron Ga
The Ultimate Guide To 5 Movierulz. Com: Exploring The World Of Online Movies
Latest Posts
Article information

Author: Rueben Jacobs

Last Updated:

Views: 5990

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rueben Jacobs

Birthday: 1999-03-14

Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

Phone: +6881806848632

Job: Internal Education Planner

Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.